AZ ALAPÍTVÁNYRÓL

Néhai Gémesi Károly 'padre padrone', a fentiek alapító szellemi tulajdonosa 2002-ben így képzelte el azt, amit alapítványunk elindítani, kibontakoztatni és hosszú távon működtetni kíván:
" A felnőtteknek már régóta van Világörökségük (az UNESCO-nál), a gyerekeknek ideje, hogy legyen.
Több száz millió 10-14 éves gyerkőc - kiskamasz - él a Földön, és ők 20 év múlva harmincasok lesznek, olyan felnőtt tagjai a Föld lakosságának, akiken akkori helyzetünk már múlni fog.
A mai kiskamaszok a számítógépes kommunikáció révén - amely kedvenc játékszerük - tudják a kapcsolatot tartani egymással és a gyűjteményt (a Gyermekek Világörökségének alkotó elemeit - a szerk.) jelentő központi adatbázissal (ez egyelőre a http://www.paxisland.com/ honlapunk, illetve ez a blogunk, melynek elérhetősége: paxisland@gmail.com - a szerk.). Kiválasztanak a környezetükben egy-egy bármilyen méretű természeti értéket, ezzel magukénak érezve a Föld egy-egy pontját, és azt (rajzát, képét, alapvető adatait - a szerk.) a multimédia révén megküldik a gyűjteménybe, ahol azt nyilvántartjuk. Cserébe a színes tűzzománc üveggolyókból és a gyerekek világpénzéből a Glóbusz tantusz-ból kapnak egy darabot.
A kezdeményezésben a sok száz millió 10-14 év közötti gyerek vehet részt. Ezzel ők automatikusan kettős állampolgárok lesznek, és szellemi tulajdonosai a választott természeti kincsnek. A számítások szerint évente százmillióan érik el ezt a kort, így előbb-utóbb a Föld valamennyi pontjára vigyáz majd valaki, és hatalmas közösség alakul ki a Föld megőrzésére.
A jogi formáció egy virtuális állam - egyelőre egy gondolat."
Szerintünk tökjó gondolat, nagyszerű, komoly játék lehetősége.
-------------------------------------------------------------------
A Gyermekek Világörökségének ötlete Gémesi Károly - Padre Padrone - -tól származik.A 2004-ben elhunyt Padre fotográfus, filmrendező, polihisztorként élt. Számtalan, jobbnál jobb ötlet, kezdeményezés kidolgozója és megvalósítója - de például a magyarországi snowboard sport megalapításában és népszerűsítésében is meghatározó szerepet játszott ember - volt. A Gyermekek Világörökségének és az azt működtető virtuális gyermekállamnak - a Pax Islandnak - a tényleges létrehozásában sajnálatosan korai elhunyta akadályozta meg.Az a nagy munka, amit Padre az előkészítésbe fektetett, nem "múlhat" el nyom nélkül: az ötlet továbbvitelére, a világörökség létrehozásának támogatására hoztuk létre a "Gyermekek Világöröksége Alapítvány"-t.

Nincsenek megjegyzések: